energy storage

معرفی:

مرکز توسعه فناوری ذخیره­ ساز های انرژی پژوهشکده هواخورشید دانشگاه فردوسی مشهد از اوایل سال 1400 فعالیت خود را آغاز نمود و به چارت سازمانی پژوهشکده هوا خورشید اضافه گردید. محورهای اصلی فعالیت­ های این مرکز شامل پژوهش، طراحی و ساخت باتری و همچنین دستگاه­های شارژ و دشارژ باتری­ های مختلف در مقیاس توانی گسترده به منظور استفاده در خطوط تولید باتری، پک باتری و ایستگاه­ های شارژ خودروهای الکتریکی می­ باشد. با توجه به استفاده از توانمندی­ و ظرفیت­ های اساتید، دانش­ آموختگان تحصیلات تکمیلی و پژوهشگران برتر کشور در زمینه ذخیره­ سازی انرژی الکتریکی، دستگاه­ های ساخته شده در مرکز توسعه فناوری ذخیره­سازهای انرژی از نظر کیفیت و قیمت قابلیت رقابت با شرکت­های بزرگ دنیا را دارند.

مقدمه:

شبکه برق سیستم پیچیده‌ای است که در هر لحظه باید عرضه و تقاضای برابری در آن وجود داشته باشد. شبکه باید این توانایی را داشته باشد که بر اساس تغییراتی که در میزان تقاضا به وجود می‌آید، میزان عرضه‌ی خود را تغییر دهد. این تغییرات تقاضا ممکن است از الگوهایی قابل پیش‌بینی بر اساس رفتار انسان‌ها پیروی کنند یا اینکه دلایلی غیرقابل پیش‌بینی مانند خرابی تجهیزات، داشته باشند. ذخیره‌سازی انرژی نقش مهمی در ایجاد توازن در شبکه‌ی توزیع برق دارد و کمک می‌کند که شبکه‌ای انعطاف‌پذیرتر و قابل اعتمادتر داشته باشیم. عملکرد سیستم‌های ذخیره‌سازی به این صورت است که در زمان‌هایی که میزان عرضه برق بیشتر از تقاضا است، مازاد تولید را ذخیره می‌کنند و در زمانی که میزان تقاضا از عرضه بیشتر می‌شود، برق ذخیره شده‌ی خود را برای ایجاد تعادل در شبکه عرضه می‌کنند. یکی از پر کاربردترین روش­های ذخیره سازی انرژی استفاده از باتری می­باشد. علاوه بر کاربرد به عنوان ذخیره­ساز در شبکه برق، باتری­ها نقش مهمی در تجهیزات الکترونیک، پزشکی و صنایع مختلف را ایفا می­کنند. به همین دلیل در سال­های اخیر مطالعات و پژوهش­های فراوانی به منظور بهبود عملکرد باتری­ ها و همچنین ساخت شارژرهای متناسب با کاربرد مورد نظر انجام گرفته است. هدف اصلی پژوهش­ها و پروژه­ های تعریف شده در مرکز فناوری ذخیره­سازهای انرژی پژوهشکده هوا خورشید مشهد نیز بهبود عملکرد باتری و استفاده بهینه از آن می­ باشد.

چارت سازمانی:

CaptureSTORAGE

پروژه­ های انجام شده و در حال تکمیل:

*  ساخت دستگاه فرماسیون باتری سربی-اسیدی با ظرفیت 120 کیلو ولت آمپر؛

* طراحی و ساخت شارژرهای هیبریدی با ظرفیت 1، 3 و 5 کیلووات؛

*  ساخت دستگاه شارژ و تست دشارژ پک باتری نیکل-کادمیوم با جریان دشارژ متغیر تا 1200 آمپر؛

* طراحی و ساخت دستگاه فرماسیون باتری لیتیوم-یون 18650 (512 سلول باتری)؛

* طراحی و ساخت واحد سیستم مدیریت باتری (BMS) پک باتری­های لیتیومی؛